Η μουσταλευριά είναι ένα παραδοσιακό γλυκό στην ελληνική κουζίνα, το οποίο παρασκευάζεται από μούστο, το χυμό των σταφυλιών κατά την περίοδο του τρύγου, και αλεύρι. Το όνομά του προέρχεται από την αρχαία εποχή, όπου ήταν γνωστό ως "Οινούτα." Αυτό το όνομα συνέχισε να χρησιμοποιείται κατά τη βυζαντινή εποχή, καθώς και με άλλες ονομασίες όπως "Μουστόπιτα" και "Πάστελλος." Στη Σάμο, το γλυκό αναφέρεται ως "Κουρκούτα," στην Κρήτη ως "Κεφτέρια" ή "Κιοφτέρια," και στην Κύπρο ως "Παλουζές."
Η παρασκευή της μουσταλευριάς περιλαμβάνει τον μούστο από τα σταφύλια του τρύγου και αλεύρι. Η ποιότητα του σταφυλιού καθορίζει τη γεύση και το χρώμα της μουσταλευριάς, με τα μαύρα αρωματικά σταφύλια να προσδίδουν πιο ενδιαφέρουσα γεύση και τα λευκά να παράγουν ανοιχτόχρωμο γλύκισμα. Ενίοτε, ο μούστος υποβάλλεται σε πετιμέζι προτού χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή της μουσταλευριάς, δημιουργώντας ένα πιο σκούρο γλυκό με εντονότερη γεύση και νότες καραμέλας. Αυτή η διαδικασία επιτρέπει την παρασκευή μουσταλευριάς όταν το επιθυμείτε.
Στην Κύπρο, ο "Παλουζές," ένα είδος μουσταλευριάς, παρασκευάζεται με μούστο και αλεύρι, ενώ αρωματίζεται με αρμπαρόριζα ή μαστίχα. Αντίθετα, η ελληνική μουσταλευριά αρωματίζεται με κανέλα και πασπαλίζεται με αμύγδαλα ή καρύδια. Στην Κρήτη, τα "Κεφτέρια" ή "Κιοφτέρια" είναι μια μουσταλευριά που αφήνεται να στεγνώσει στον ήλιο και αποτελεί ένα δημοφιλές γλύκισμα για όλο τον χειμώνα. Επίσης, υπάρχουν τα "σουτζούκια," που αποτελούνται από καρύδια που περνιούνται σε κλωστή, βυθίζονται στη μουσταλευριά, κρεμιούνται να στεγνώσουν και ξαναβυθίζονται, μέχρι να σχηματίσουν ένα παχύ περίβλημα που μοιάζει με λουκάνικο.
|