2105447525 6945555179 Θηβών 321, Αιγάλεω tzirdiet@gmail.com
banner imagebanner image

ΠΡΟΠΟΛΗ

ΠΡΟΠΟΛΗ


 

Πρόπολη
Δημήτριος Τζιράρκας - Διαιτολόγος - Διατροφολόγος - Αιγάλεω Αττική

 

Η λέξη πρόπολη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων "προ" και "πόλις" και σημαίνει το υλικό που χρησιμοποιούν οι μέλισσες για την υπεράσπιση της κοινότητάς τους. Η πρόπολη προέρχεται από τη συλλογή της από τους φυτικούς πόρους από τις μέλισσες, κατόπιν επεξεργασίας της, προσθέτοντας κερί και άλλες ουσίες που παράγουν οι ίδιες. Παρόλα αυτά, η πρόπολη δεν αποτελεί τροφή για τις μέλισσες αλλά χρησιμοποιείται από αυτές για διάφορους σκοπούς.

Οι μέλισσες συλλέγουν πρόπολη εδώ και εκατομμύρια χρόνια για να τη χρησιμοποιήσουν ως μια είδους "σιλικόνη" ή "στόκο", με την οποία καλύπτουν ρωγμές και τρύπες, λειαίνουν επιφάνειες και μειώνουν το μέγεθος των ανοιγμάτων στη φωλιά τους, προκειμένου να προστατέψουν την κοινότητά τους από πιθανούς εχθρούς ή τον υπερβολικό κρύο. Επίσης, χρησιμοποιούν την πρόπολη για να απολυμάνουν τα κελιά της κηρήθρας, όπου θα μεγαλώσουν τα μωρά τους και θα αποθηκευτούν το μέλι και η γύρη, καθώς και για το σφράγισμα των κελιών.

Όσον αφορά τη σύνθεση της πρόπολης, περιλαμβάνει περισσότερες από 300 διαφορετικές ουσίες, οι οποίες ποικίλλουν ανάλογα με την χλωρίδα της περιοχής από την οποία τη συλλέγουν οι μέλισσες. Γενικά, η πρόπολη περιλαμβάνει τις ακόλουθες κατηγορίες ουσιών:

Ρητίνες (45-55%), περιλαμβάνοντας φλαβονοειδή, φαινολικά οξέα, τερπένια, κλπ.
Κερί και λιπαρά οξέα (25-35%)
Αιθέρια έλαια (10%)
Γύρη (5%), περιλαμβάνοντας πρωτεΐνες και ελεύθερα αμινοξέα
Άλλες οργανικές ουσίες και μέταλλα (5%), όπως κετόνες, λακτόνες, κινόνες, στεροειδή, βενζοϊκό οξύ και εστέρες, βιταμίνες και ζάχαρα.

 

 

     
     

Πώς η πρόπολη επηρεάζει την υγεία:

Η πρόπολη χρησιμοποιείται εδώ και δύο χιλιετίες από την παραδοσιακή ιατρική πολλών πολιτισμών. Πρόσφατα, ανακαλύφθηκε ξανά από τη δυτική ιατρική και κτηνιατρική. Έχουν δημοσιευθεί πάνω από 350 επιστημονικά άρθρα μεταξύ 1980 και 1995 για τα οφέλη της πρόπολης από επιστήμονες από 31 χώρες, ενώ σήμερα δημοσιεύονται πάνω από 300 άρθρα κάθε χρόνο.

Οι άνθρωποι χρησιμοποιούν την πρόπολη για τα ακόλουθα οφέλη και δράσεις:
• Αναισθητικές/αναλγητικές ιδιότητες: Χρησιμοποιείται τοπικά για πληγές, εγκαύματα και ιδίως σε στοματικά έλκη.
• Αντιαλλεργικές ιδιότητες: Τα φλαβονοειδή της πρόπολης αναστέλλουν αλλεργικές αντιδράσεις αποτρέποντας τη δράση των οξέων που καταστρέφουν κύτταρα. Πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο ένας στους χίλιους ανθρώπους είναι αλλεργικός στην πρόπολη.
• Αντιβακτηριακές, αντιμυκητιακές, αντι-ιικές και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες: Γνωστή και ως "Ρωσική πενικιλίνη," η πρόπολη καταπολεμά όχι μόνο βακτήρια, αλλά και μύκητες και ιούς. Έχει επιτύχει αντιμετώπιση ιώσεων σε ζώα και ανθρώπους. Επιπλέον, άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, αυξάνοντας την παραγωγή αντισωμάτων.
• Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες: Σε μια έρευνα το 1995, περίπου το 70% των χρηστών πρόπολης την χρησιμοποίησε για φλεγμονές όπως αρθρίτιδα, ρευματισμούς, μυϊκούς πόνους, άσθμα, βρογχίτιδα, έκζεμα και ψωρίαση.
• Αντιοξειδωτικές ιδιότητες: Η πρόπολη αντιμετωπίζει τις ελεύθερες ρίζες που βλάπτουν κύτταρα και DNA, προκαλώντας γήρανση και καρκινογένεση. Η αντιοξειδωτική της δράση είναι ανώτερη από τη βιταμίνη Ε. Ένα πείραμα το 1989 δείχνει ότι η πρόπολη προστατεύει τα κύτταρα από την ακτινοβολία γ και επιβιώνει. Αντίθετα, τα ποντίκια χωρίς πρόπολη πέθαναν μέσα σε 12 εβδομάδες.
• Αντικαρκινικές ιδιότητες: Υπάρχουν πολλές μελέτες που υποστηρίζουν την αντικαρκινική δράση της πρόπολης. Στην κλινική του Δρ. Οσάμου Μιζουκάμι στο Τόκιο, χρησιμοποιείται για να βοηθήσει ασθενείς με καρκίνο, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους, επεκτείνοντας τον χρόνο επιβίωσης και ακόμη επιτυγχάνοντας πλήρη ανάρρωση. Πιστεύεται ότι η πρόπολη είναι αποτελεσματική τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία του καρκίνου.
• Αντιδιαβητικές ιδιότητες: Φαίνεται ότι η πρόπολη μπορεί να ρυθμίσει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και να επηρεάσει τον μεταβολισμό της γλυκόζης και των λιπιδίων, μειώνοντας την υπεροξείδωση των λιπιδίων και αντιμετωπίζοντας τις ελεύθερες ρίζες σε πειράματα με αρουραίους που είχαν διαβήτη.

 

 

 

 

ΑΝΤΕΝΔΕΙΞΕΙΣ:

Η μοναδική αντίδραση που μπορεί να παρουσιάσει κάποιος είναι η αλλεργία. Εάν εμφανίσετε απρόσμενα ανεπιθύμητα συμπτώματα μετά την χρήση πρόπολης, όπως τραχύτητα στο στόμα, εξάνθημα, αίσθημα ναυτίας ή διάρροια, πρέπει να διακόψετε τη χρήση της πρόπολης και να συμβουλευτείτε έναν αλλεργιολόγο. Συχνά, η αλλεργία εμφανίζεται ως αντίδραση του δέρματος στην επαφή με την πρόπολη.
 

ΔΟΣΟΛΟΓΙΑ:
Για εσωτερική χρήση: Σε περίπτωση κοινού κρυολογήματος, ένα δημοφιλές "φάρμακο" είναι να μασήσετε ακατέργαστη πρόπολη σε μορφή μπαλάκιου, περίπου του μεγέθους ενός ϱεβιθιού, μέχρι να μαλακώσει και να γίνει παρόμοια με τσίχλα. Στη συνέχεια, καταπίνετε το μαλακό μείγμα. Αυτή τη διαδικασία επαναλαμβάνουμε 2-3 φορές την ημέρα, αμέσως μόλις αισθανθείτε ακατάστατο λαιμό ή καύση στη μύτη. Συνήθως, η ανακούφιση έρχεται μετά από δύο ημέρες, εξαλείφοντας τον πονόλαιμο και το φλεγμονώδες κρυολόγημα. Αυτή η διαδικασία ισχύει επίσης για άλλα ουλίτιδα και δερματικά προβλήματα.
Για προληπτικούς σκοπούς και ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μπορούμε να πάρουμε 25-50 σταγόνες εκχύλισμα πρόπολης σε αιθυλική αλκοόλη, αναμειγμένες σε ένα φλιτζάνι νερό, μία φορά την ημέρα, την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα κατά τους μήνες που είναι πιθανή η εκδήλωση ιώσεων. Σε περίπτωση ασθένειας, μπορούμε να πάρουμε αυτήν την ποσότητα τρεις φορές την ημέρα, πάντα μισή ώρα πριν από το φαγητό. Για παιδιά ηλικίας 3-12 ετών, η δόση είναι το μισό της ενήλικης δόσης. Για τα παιδιά που δεν την αντέχουν, μπορούμε να προσθέσουμε τις σταγόνες σε μέλι.

Για παιδιά κάτω των τριών ετών, για εγκύους γυναίκες και θηλάζουσες μητέρες, πρέπει να ζητήσουμε τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού.

Δεν υπάρχουν γνωστές αρνητικές αλληλεπιδράσεις της πρόπολης με άλλα φάρμακα (π.χ. έχει αποδειχθεί πειραματικά ότι αυξάνει την αποτελεσματικότητα των αντιβιοτικών). Παρ' όλα αυτά, είναι πάντα καλό να ενημερώνουμε τον γιατρό μας για τη χρήση πρόπολης, ώστε να είναι ενήμερος για τα θετικά αποτελέσματά της και να προωθεί τη χρήση της.

Για εξωτερική χρήση: Λίγες σταγόνες βάμματος μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας σε σπυράκια, μικροτραύματα, μυρμηγκιές και όλες τις δερματικές παθήσεις που οφείλονται σε ιούς. Επίσης, μπορούμε να ανακατέψουμε λίγες σταγόνες πρόπολης με μια κουταλιά γλυκού μέλι για την αντιμετώπιση αφτών, εγκαυμάτων, ακμής και άλλων δερματικών προβλημάτων.

 

 

Πίσω