Το μέλι, όπως είναι γνωστό, είναι η γλυκιά ουσία που συλλέγουν οι μέλισσες για την τροφοδοσία τους κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αποτελεί την αρχαιότερη γλυκαντική ουσία που χρησιμοποίησε ο άνθρωπος, πριν ακόμα ασχοληθεί με τη μελισσοκομία, αφού την απέσπαγε από άγριες μέλισσες. Πάντως, από πολύ παλιά, χιλιάδες χρόνια πριν την εποχή του Χριστού, όπως μαρτυρούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ο άνθρωπος έμαθε να αναπτύσσει μέλισσες και να τις εκμεταλλεύεται. Για χιλιάδες χρόνια, ήταν το μοναδικό γλυκαντικό προϊόν στο τραπέζι του ανθρώπου. Περίπου στον 17ο αιώνα, ο άνθρωπος έμαθε να αποσπά τη ζάχαρη από τα καλάμια ζαχαροκάλαμου και, σιγά-σιγά, το μέλι αντικαταστάθηκε στο τραπέζι του από τη λιγότερο γλυκιά ζάχαρη, για οικονομικούς λόγους. Αυτό, φυσικά, πιθανότατα συνέβαλε στην αύξηση της διαβήτη και της παχυσαρκίας. Ακόμα και σήμερα, κοινωνίες που αποφεύγουν τη χρήση ζάχαρης έχουν χαμηλότερα ποσοστά διαβήτη.
Η γεύση, το χρώμα, η υφή και συνολικά η ποιότητα του μελιού κυρίως εξαρτώνται από δύο βασικούς παράγοντες: την βοτανική προέλευσή του και τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Ανάλογα με την πηγή του, παρατηρούμε διάφορα χαρακτηριστικά:
Το μέλι από θυμάρι έχει ίσως τον πλέον εντονότερο αρωματικό χαρακτήρα, δεν είναι πολύ ανοικτόχρωμο και κρυσταλλώνει με μέτρια ρυθμίδα.
Το μέλι από ρείκια διακρίνεται από ξεχωριστή επιθετική γεύση, έχει σκούρο χρώμα και κρυσταλλώνει γρήγορα.
Το μέλι από εσπεριδοειδή έχει χαρακτηριστική γεύση και είναι ανοικτόχρωμο.
Το μέλι από καστανιά είναι σκούρο, πικρό, έχει χαρακτηριστική αρωματική νότα και περιέχει πολλά μεταλλικά άλατα, όπως και όλα τα μέλια του δάσους.
Όσον αφορά τις ατμοσφαιρικές συνθήκες, αυτές συνδέονται με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την ηλιοφάνεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η χαμηλή υγρασία συμβάλλουν στη μείωση της υγρασίας του μελιού, καθώς οι μέλισσες το συμπυκνώνουν ευκολότερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται το ιξώδες του. Η ηλιοφάνεια επίσης συνδέεται με το ποσοστό νέκταρ-έκκρισης από τα λουλούδια και τη δυνατότητα συλλογής του από τις μέλισσες.
Στον πίνακα 1 ακολουθεί σύγκριση μεταξύ της ζάχαρης και του μελιού
|